Pasta według dr Budwig (Kwasy tłuszczowe OMEGA 3)

Na podstawie strony http://www.bioter.pl/pm/omega.htm dla "Ośrodka Leczniczo rehabilitacyjnego Doktor Krasicki" opracował lekarz Jan Pokrywka Kłodzko 2006. Stronę opracowali Jacek i Gabriela Młynarscy oraz Maria Nowińska doradcy ds. produktów zdrowotnych.

Pionierką badań nad kwasami Omega - 3 i olejem lnianym jest niemiecka uczona - siedmiokrotnie nominowana do Nobla - biochemik, dr Johanna Budwig. Jej odkrycia pomogły już dziesiątkom tysięcy chorych ludzi na całym świecie, nawet tym, których choroba została uznana za śmiertelną.

Nowotwory, miażdżyca, choroba Alzheimera, alergia, dermatozy, depresja i wiele, wiele innych schorzeń, co najważniejsze, niezależnie od stanu ich zaawansowania można wyleczyć stosując się do prostych wskazówek doktor Budwig.

Dr Dan C. Roehm wyrażając się o dorobku i osiągnięciach doktor Budwig stwierdził dosadnie:
"Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak długi czas uniemożliwiali Wam i Waszym najbliższym dostęp do tej prostej informacji."

Omega 3 jest rozpuszczalna w tłuszczach, co jest powodem bardzo małej ich przyswajalności w naturalnej postaci. Dr Budwig opracowała rewelacyjną metodę przetwarzania oleju lnianego, dzięki której omega 3 jest rozpuszczalna w wodzie, co umożliwia między innymi bardzo szybkie przyswajanie go w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie do komórek przeznaczenia.

Kim jest dr Budwig?

Dr Johanna Budwig (1909-2003) - niemiecka biochemik - już siedem (!) razy była za swoje osiągnięcia naukowe nominowana do Nagrody Nobla przez wiele uznanych autorytetów światowej nauki. Jej odkrycia zasługują na miano najważniejszych osiągnięć w dziedzinie naturalnych terapii w całym dwudziestym wieku.

Jest największym, niestety już nie żyjącym, autorytetem w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą, którą ogłosiła w 1951 roku. Od jej nazwiska dieta ta znana jest na całym świecie jako dieta dr Budwig.

Dr Budwig uzyskała tytuł doktora nauk w dwóch dziedzinach: biochemii i naukach przyrodniczych. Oprócz tego z celującymi wynikami ukończyła farmację, fizykę, botanikę i biologię oraz przeszła odpowiednie przeszkolenie medyczne.

Swoje badania prowadziła od lat pięćdziesiątych. Rozpoczynała na Uniwersytecie w Munster. Współpracowała wtedy z wieloma szpitalami. Rząd niemiecki wyznaczył ją jako osobę odpowiedzialną w Niemczech za badania nad wpływem farmaceutyków i przetworzonej żywności na zdrowie człowieka. W 1953 roku sama zrezygnowała z tego stanowiska - jak się domyślam - pod wpływem silnych nacisków lobby producentów żywności.

Prowadziła swoją własną klinikę, w której - jak sama publicznie, wielokrotnie stwierdziła, a nikt temu publicznie nie zaprzeczył - aż 90 % pacjentów z nowotworami w stanach krytycznych, którym lekarze praktykujący akademicką medycynę odebrali już jakiekolwiek nadzieje na przeżycie, "cudownie" ozdrowiało. Podczas jej dietetycznej terapii wyleczeniu ulegają także inne choroby cywilizacyjne, takie jak: arterioskleroza, miażdżyca, cukrzyca i wiele innych.

Dr Budwig ogłosiła zasady swojej jednocześnie leczniczej i profilaktycznej diety w 1951 roku. Natychmiast spotkała się z ogromnym oporem ze strony przemysłu spożywczego, przede wszystkim ze strony producentów tłuszczów spożywczych, którzy robili wszystko, aby nie dopuścić do rozpowszechniania się tych odkryć.

Nie dziwi więc fakt, że aż 7- krotnie ponawiano nominacje do Nobla i za każdym razem wytypowano odkrycia "bardziej nadające się do nagrody", o których dziś już nikt nawet nie pamięta. To nie dziwi, choć bulwersuje. Na szczęście pomimo tego, lecznicza dieta i osiągnięcia dr Budwig nabierały stopniowo rozgłosu na całym świecie. Rzesze naukowców oraz praktykujących lekarzy, za jej przykładem rozpoczęły prace badawcze i terapeutyczne nad rolą kwasów tłuszczowych dla zdrowia i życia człowieka.

Po 40 latach, w 1990 roku, dr Dan C. Roehm - onkolog i były kardiolog - podjął się ponownego zbadania zasad diety dr Budwig. Na początku, jak sam pisze, podchodził do tematu z wielką rezerwą i niewiarą (bardzo powszechne stanowisko większości lekarzy). Po wnikliwym jednak zbadaniu, w skierowanej do środowiska lekarskiego publikacji "Townsend Letter for Doctors" oświadczył, co następuje:

" ...NOWOTWÓR JEST ŁATWO ULECZALNY. Terapia polega jedynie na odpowiedniej diecie. Reakcja na nią jest natychmiastowa; komórki nowotworowe są słabe i bardzo podatne na uszkodzenia. DR BUDWIG BARDZO PRECYZYJNIE ROZPOZNAŁA BIOCHEMICZNY PUNKT ZAŁAMANIA SIĘ NOWOTWORU, co bardzo łatwo można sprawdzić zarówno in-vitro, jak i in-vivo."

Dr Budwig opublikowała w Niemczech 11 książek, z czego dopiero dwie zostały przetłumaczone na język angielski. Dr Udo Erasmus podjął się zebrania całej, zawartej w nich, wiedzy w swoim opracowaniu pt. "Fats and oils" wyd. Alvis Books, Canada.

Dieta dr Budwig jest łatwo identyfikowana, dzięki tzw. paście - mieszaninie oleju lnianego i białego twarożku, najpowszechniej znanej i stosowanej w Niemczech, Stanach Zjednoczonych oraz Australii (np. w Klinice Nowotworowej w Melbourne oficjalnie stosuje się dietę dr Budwig w terapii pacjentów ze schorzeniami nowotworowymi). Niezwykle ważne jest, aby koniecznie spożywać olej lniany zmieszany z twarożkiem w formie pasty, gdyż spożywany w tak dużych ilościach samodzielnie nie daje tych leczniczych efektów, a nawet bywa szkodliwy.

Dieta dr Budwig w skrócie

Dr Budwig twierdzi, że przyczyną większości przewlekłych chorób, w tym nowotworów, jest nadmierna produkcja enzymu tkankowego zwanego oksydazą. Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm innych ważnych enzymów, rozkładających wzmiankowaną oksydazę. Niestety, biologiczna aktywność nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zniszczona, jeśli zostaną one ogrzane, gotowane, czy potraktowane azotanami (np. dodawanymi do mięsa w procesie konserwacji).

Dr Budwig zaobserwowała wspólną dla wszystkich poważnie chorych pacjentów cechę, a mianowicie brak w ich krwi - bez wyjątku - fosfatydów, lipoprotein w tym kwasów Omega - 3. Jak zauważyła, w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo gwałtownie. Ponadto analizując obraz krwi u pacjentów z nowotworami, dr Budwig zaobserwowała, że hemoglobina zamiast zdrowego czerwonego koloru ma żółto - zielonkawy odcień. To wstrząsające odkrycie zapoczątkowało prace badawcze nad sprawdzeniem teorii w praktyce.

Chorych na nowotwory pacjentów poddano terapii. Po około 3-miesięcznym okresie uzupełniania brakujących substancji odżywczych, nowotwory zaczęły cofać się stopniowo. Ciałka krwi z powrotem "nabrały koloru", a fosfatydy i lipoproteiny ponownie pojawiły się we krwi. Anemia i osłabienie pacjentów minęły. Pacjenci odczuli ulgę ze strony objawów nowotworowych, dysfunkcji wątroby i cukrzycy.

Dr Budwig rozpoczęła wtedy poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia koniecznych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein. Wynikiem tych poszukiwań jest znana już na całym świecie PASTA DR BUDWIG (ang. "spread"), czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i twarożka. Musza one być spożywane razem zmiksowane, minimum 5 min, gdyż wzajemnie uzupełniają się powodując uruchomienie korzystnych procesów biochemicznych.

Białka twarożka są bogate w siarkę - bardzo istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny - siarka jest niezbędna do prawidłowego spalania białek węglowodanów i tłuszczów. To właśnie - siarka - decyduje o kształcie przestrzennym białek - np. za jej przyczyną kręcą się nam włosy.

Miksowanie oleju lnianego z twarogiem (koniecznie, minimum 5 minut!), który praktycznie aż w 95% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, powoduje, że tłuszcz staje się znakomicie rozpuszczalny w wodzie. Jest to właściwie najważniejsza w tej całej diecie przemiana.

To właśnie ta, najistotniejsza przemiana zachodząca przy pięcio minutowym miksowaniu oleju i twarożka umożliwia między innymi bardzo efektywne przyswajanie składników oleju lnianego w układzie pokarmowym oraz transportowanie go we krwi i limfie.

Zastosowanie diety Dr Budwig

Przez 10 lat Dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez siebie diety stosując ja w leczeniu szpitalnym pacjentów z chorobami przewlekłymi. Okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne a nawet śmiertelne.

Na podstawie tych obserwacji i długoletniej praktyki klinicznej dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń:

  1. nowotwory łagodne i złośliwe,
  2. arterioskleroza - miażdżyca,
  3. atak i zawał serca,
  4. arytmia,
  5. otłuszczenie wątroby,
  6. astma oskrzelowa,
  7. problemy trawienne,
  8. wrzody żołądka,
  9. schorzenia prostaty,
  10. artretyzm - reumatyzm,
  11. wszelkie problemy dermatologiczne,
  12. schorzenia wieku starczego,
  13. problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu),
  14. stwardnienie rozsiane,
  15. reakcje autoimmunologiczne,
  16. schorzenia woreczka żółciowego,
  17. cukrzyca,
  18. wady wzroku i słuchu,
  19. oraz jako odżywka dla niemowląt i dzieci.

Mamy już 2006 rok. Dieta dr Budwig od ponad 50 lat pomogła wielkim rzeszom chorych na całym świecie. Zainteresowanie nią stale rośnie, przede wszystkim dzięki odzewowi innych naukowców i praktykujących lekarzy, którzy zainspirowani jej wynikami, poszli jej tropem. Dzięki temu coraz więcej placówek medycznych włącza terapię dietą dr Budwig do leczenia przewlekle chorych pacjentów, w tym chorych nowotworowo.

Niech te 50 lat, nigdy nie zakwestionowanej, a przeciwnie ciągle potwierdzanej przez coraz to nowe naukowe opracowania, praktyki dr Budwig będzie dla Państwa najlepszą rekomendacją jej skuteczności.

Nasze zaangażowanie w propagowanie tej metody leczenia wynika z przekonania, ze terapia ta, za kilka lat stanie się prawdopodobnie jedną z oficjalnie uznanych. Nie chcemy jednak czekać aż do tego czasu. Naszym celem jest otwarcie drogi do wyleczenia wielu potrzebującym ludziom już dziś, a że na własne oczy mieliśmy okazję zobaczyć jak dieta dr Budwig jest skuteczna, z całego serca ją Państwu polecamy.

Wiele badań naukowych potwierdza zdrowotne korzyści zastosowania kwasów tłuszczowych Omega - 3 przy zapobieganiu zachorowań serca i układu krążenia. Posiadają one wiele mechanizmów działania, które jednocześnie przeciwdziałają w kompleksowy sposób powstaniu tych zachorowań serca i układu krążenia. Obok właściwości hamujących odczyny zapalne, obniżających ciśnienie krwi i usprawniające ukrwienie tkanek, na pierwszym planie znajduje się znaczne obniżanie szkodliwych dla zdrowia niektórych frakcji tłuszczowych we krwi.

Nowoczesnymi koncentratami w kapsułkach Omega - 3, (micelizowana OMEGA 3 Fit Line) - efektywnie obniża się w szczególności stale jeszcze mało uwzględniane w diagnostyce i terapii trójglicerydy, które obok cholesterolu, palenia papierosów, wysokiego ciśnienia krwi są jednym z istotniejszych czynników ryzyka zwapnienia żył i zawału serca.

Pasta dr Budwig na słono, wg prawa pięciu smaków. Opracował lekarz Jan Pokrywka.

  1. Kwaśny - 12,5 grama - pół kostki chudego twarogu plus 200 ml jogurtu,
  2. Gorzki - dwie szczypty kurkumy,
  3. Słodki - 8 łyżek oleju lnianego - 100 ml. na zimno tłoczonego, teraz razem miksować koniecznie pięć minut,
  4. Ostry - 3 szczypty imbiru i 3 szczypty pieprzu, do smaku,
  5. Słony - 3 szczypty soli - lub do smaku.

Pasta dr Budwig na słodko - ostro, wg prawa pięciu smaków.
Opracował lekarz Jan Pokrywka.

  1. Kwaśny - 12,5 grama - pół kostki chudego twarogu plus 200 ml jogurtu,
  2. Gorzki - dwie szczypty kurkumy.
  3. Słodki - 8 łyżek oleju lnianego - 100 ml na zimno tłoczonego, teraz razem miksować koniecznie pięć minut,
  4. Słodki - 5 łyżeczek miodu plus dwie szczypty cynamonu. garść wiórków kokosowych, płatków migdałowych, rodzynek, do smaku,
  5. Ostry - dwie szczypty imbiru. Ten składnik - ostry nie jest obligatoryjny.

Uwaga! Pastę stosować 3 miesiące. Jako wyłączne odżywianie do 3 tygodni. Po dodaniu każdego smaku - chwilę miksować.

Ważne! Aby wystąpiło opisywane działanie profilaktyczno - lecznicze koniecznie miksować pastę pięć minut po dodaniu oleju lnianego!



© 2008 Akademia Długowieczności | Projekt: Aniketos